Hem Nyheter Karta Arkiv Kontakt
loggatop-copy-2-3.jpg

Vision Samarbetspartners Tjänster Experter

Erik Imamura

har seglat som kapten på vikingabåtar sen början av nittiotalet. Han har varit besättning på Ostindiefararen Götheborg, medeltida koggar, Stockholmsbriggen oc h ett stort antal andra historiska båtar, i svenska farvatten såväl som på Nordsjön, Nordatlanten och Stilla Havet. Han är anlitad som kursledare i vikingabåtssegling och har skrivit artiklar och hållit föredrag i ämnet på vetenskapliga konferenser. Vidare har han en bakgrund inom båtsnickeri och bygge av historiska replikbåtar och behärskar flera nautiska hantverk.

Tidig nordisk seglation: Handel, storpolitik och förhistorisk rocket science

 

Doften av tjära och hav, vågornas brus mot bogen, brisen som fyller seglen och drömmen om en avlägsen kust, strax där bakom horisonten. I alla tider har sjövägarna lockat och inspirerat. Till Skandinavien kom seglingskonsten mot slutet av järnåldern och mötte en redan högt utvecklad teknik för skeppsbyggnad. I mötet uppstod vikingaskeppen – ett av de mest legendariska tekniksprången i Nordeuropas tidiga historia. Ända sedan dess har havet, som handelsväg och som skådeplats för krig och politisk maktutövning, varit definierande för Skandinaviens utveckling. Varor, rikedomar och kulturella impulser från hela Europa och från avlägsna världsdelar har nått oss via vikingar på ryska floder, Hansans koggar och Ostindiska Compagniets fullriggade superfraktare.

 

Det här föredraget berättar historien om de människor som gav sig iväg från den svenska hembygden för att fresta lyckan i främmande länder. Sjöfararnas vardag, skeppbyggnad och teknikhistoria, segling och manövrar, växelverkan med den politiska och ekonomiska världen, navigationskonstens framväxt – ämnet är mångfacetterat och föredraget kan anpassas efter önskemål. Det handlar om en tidsepok på cirka tusen år från första gången vikingarna satte segel på sina fartyg, fram till ostindiefararna stävade ut över Nordsjön under tvåtusen kvadratmeter segelarea. Det finns också möjlighet att skräddarsy specialarrangemang med segling, besök på historiska replikbåtar eller test av nautiska hantverk, till exempel repslagning.Daniel Serra

Har jobbat med historisk mat i olika former under de senaste 17 åren, från medeltids catering till doktorandstudier i arkeologi om vikingatida matkultur. Under sina studier av historiska matkulturer har Daniel jobbat med maten både praktiskt och teoretiskt i olika sammanhang.

Även under medeltid spelade maten en essentiell roll för både hög som låg även om uttrycks sätten var annorlunda. För bönder var det det nav kring vilket årets skeenden roterade, för kyrkan ett möjlighet att genom fastan påverka nästan allas vardag, och för frälset en möjlighet att imponera på sina allierade och undersåtar genom mer komplexa och fantasifulla rätter. Smakerna för de som hade råd var inspirerad av mellanöstern och dofter och smaker som saffran, kanel och ingefära låg förmodligen tung i de rikaste köken, och kryddorna betraktades med rätta som de allra dyrbaraste av värdesaker. Även kockarna värderades högt, ett fåtal författade kokböcker som fick stor spridning trots att de var handskrivna och vi känner till att åtminstone en blev adlad.
Bilder må säga mer än 1000 ord, men det är genom smak och dofter som på riktigt kan uppleva historiska perioder. Utifrån den handfull kokböcker som finns bevarade, samt arkeologiska fynd av såväl matrester som kokärl kan man även idag bilda sig en uppfattning kring hur maten smakat och sett ut redan under medeltid.
Vi kan erbjuda en rad föredrag för den matintresserade som sträcker sig från korta föredrag kring ett särskilt fenomen till heldagsworkshop där ni själva kan testa på medeltida matlagning.

 

ikultbild.jpg